Raffaello z kaszy jaglanej

 

Raffaello z kaszy jaglanej
Raffaello z kaszy jaglanej

Macie ochotę na pyszne kokosowe smakołyki z kaszy jaglanej?

Te proste w wykonaniu, delikatne, puszyste kuleczki zaskoczyły mnie swoim wyśmienitym smakiem. Nie można im się oprzeć, przekonajcie się sami 🙂

 

Składniki (na ok 20 szt.)

  • kasza jaglana, 0,5 szklanki
  • mleko, 1 szklanka
  • miód, 2,5 łyżki
  • wiórki kokosowe, 120 g
  • masło, 1 łyżka
  • aromat migdałowy, kilka kropli

Wykonanie

  1. Kaszę płuczemy pod zimną oraz wrzącą wodą, a następne wsypujemy do garnka.
  2. Do kaszy dolewamy mleko i gotujemy na bardzo małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie całe mleko. (to bardzo istotne, bo jeśli wasza kasza będzie za rzadka, kulki się nie skleją).
  3. W tym czasie na patelni podprażamy wiórki kokosowe (100 g), powinny nabrać pomarańczowego koloru.
  4. Do ugotowanej gorącej kaszy od razu dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy.
  5. Następnie dodajemy łyżkę masła oraz 2,5 łyżki miodu, ponownie mieszamy.
  6. Dodajemy kilka kropel aromatu migdałowego.
  7. Jeszcze ciepłą masę nabieramy łyżką i formujemy kulki, które obtaczamy w pozostałych wiórkach kokosowych (20 g).
  8. Kulki układamy na talerzu jedna obok drugiej i schładzamy w lodówce.
  9. Po schłodzeniu, są gotowe do spożycia.

 

Smacznego

 

*tą ciemną kulkę obtoczyłam w kakao, też fajnie smakuje 😉

10 odpowiedzi do “Raffaello z kaszy jaglanej”

Dodaj komentarz