Polędwiczka wieprzowa w sosie z suszonymi grzybami

Polędwiczka wieprzowa w sosie z suszonymi grzybami
Polędwiczka wieprzowa w sosie z suszonymi grzybami

Połączenie delikatnej polędwiczki z dość intensywnym sosem grzybowym to propozycja na wyraziste w smaku danie. Idealnie komponuje się z kaszami i ziemniakami.

Składniki
Porcja dla 2 osób

  • polędwiczka wieprzowa, ok 400 g
  • grzyby suszone, 15 g
  • cebula, 1 szt.
  • woda, 150-200 ml
  • sól i pieprz
  • ziele angielskie, 3 kulki
  • liść laurowy, 2 szt.
  • pieprz czarny, 5 kulek
  • mąka, do obtoczenia
  • olej, do smażenia
  • magi, do smaku

Wykonanie

  1. Grzyby namoczyć (najlepiej na noc) w ok 150-200 ml ciepłej wody.
  2. Następnie gotujemy je ok 20 min. w wodzie, w której się moczyły.
  3. Polędwiczkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w ok 1,5 cm plastry i rozgniatamy każdy plaster dłonią.
  4. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron, następnie obtaczamy w mące.
  5. Smażymy na rozgrzanym oleju, dość mocno z obu stron.
  6. Cebulę kroimy w piórka i dodajemy do smażonych polędwiczek.
  7. Podgotowane grzyby (jeśli są w całości kroimy w mniejsze kawałki) wrzucamy do mięsa i zalewamy wodą, w której się gotowały.
  8. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i pieprz kulki.
  9. Całość dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa, ok. 25-30 min.
  10. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i magi.
Polędwiczka wieprzowa w sosie z suszonymi grzybami
Polędwiczka wieprzowa w sosie z suszonymi grzybami

Smacznego 😉

Dodaj komentarz