Placki ziemniaczane z jogurtem naturalnym i cukrem

Placki ziemniaczane z jogurtem i cukrem
Placki ziemniaczane z jogurtem i cukrem

Placki ziemniaczane mają tę ogromną zaletę, że można je podawać na wiele sposobów. Najlepsze są zaraz po usmażeniu, bo wtedy czuć ich chrupkość.
Poniżej chyba najprostsza propozycja ich podania na słodko – z  jogurtem i cukrem 😉

Składniki
Porcja na ok 12 szt. 

  • ziemniaki, 1 kg
  • jajka, 2  szt.
  • cebula, 2 szt.
  • mąka, 2-3 łyżki
  • sól i pieprz, do smaku
  • olej, do smażenia
  • jogurt naturalny (wersja fit) lub śmietana gęsta, 1 mały kubek
  • cukier, do smaku

Wykonanie

  1. Ziemniaki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na małych oczkach (1-2 ziemniaki można zetrzeć na większych oczkach). Ścieramy je bezpośrednio do miski.
  2. Następnie obieramy cebule i również ścieramy na tarce na małych oczkach.
  3. Masę ziemniaczano-cebulową odciskamy z nadmiaru soku (można wylać ją na gęste sitko i chwilę odsączyć nad miską).
  4. Dodajemy jajka, mąkę, sól i pieprz. Wszystko dobrze mieszamy.
    Gdy masa jest za rzadka, dodajemy jeszcze troszkę mąki.
  5. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką wykładamy porcje ciasta ziemniaczanego formując placki.
  6. Smażymy na złoty kolor z obu stron.
  7. Usmażone placki odsączamy na ręczniku papierowym.
  8. Jogurt naturalny/śmietanę mieszamy dokładnie z cukrem, na mały kubek daję ok 2 łyżeczek (słodkość regulujemy wg swoich upodobań, dodając więcej lub mniej cukru).
  9. Placki wykładamy na talerz i na wierzchu każdego robimy kleksa z jogurtu lub śmietany z cukrem.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.