Francuskie świderki ze szpinakiem i fetą

Francuskie świderki ze szpinakiem i fetą
Francuskie świderki ze szpinakiem i fetą

Szybka w przygotowaniu przekąska.
Smakuje znakomicie na ciepło i na zimno.

Składniki

  • ciasto francuskie, 300 g
  • szpinak mrożony, 450 g
  • ser feta, 100 g
  • czosnek, 3-4 ząbki
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy

Wykonanie

  1. Zamrożony szpinak wrzucić na patelnię, smażyć do momentu rozmrożenia, dodać czosnek i jeszcze chwilę podsmażyć.
  2. Przyprawić solą i pieprzem.
  3. Odstawić do wystygnięcia.
  4. Ciasto francuskie rozkładamy i smarujemy delikatnie olejem, a następnie rozprowadzamy szpinak (zostawiamy ok 2 cm czystego ciasta u góry, żeby lepiej się skleiło).
  5. Na szpinak kruszymy ser feta.
  6. Następnie delikatnie zawijamy w rulon (wzdłuż dłuższej krawędzi).
  7. Kroimy zwinięte ciasto w ok 1,5 cm plastry i układamy na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia.
  8. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do czasu aż się zarumieni (ok 25-30 min.) 
Francuskie świderki ze szpinakiem i fetą
Francuskie świderki ze szpinakiem i fetą

Smacznego 😉

6 odpowiedzi do “Francuskie świderki ze szpinakiem i fetą”

Dodaj komentarz