Pierniczki świąteczne

Miękkie, puszyste pierniczki, które można upiec 2-3 tygodnie przed świętami i przechowywać w puszce lub delektować się nimi zaraz po upieczeniu.

Aromat wydobywający się z kuchni wprowadza nas małymi kroczkami w świąteczny czas 🙂

Składniki

Porcja na ok 2 blachy

  • miękkie masło, 100 g
  • kakao, 3/4 łyżeczki
  • miód płynny, 1/4 szklanki
  • cukier puder, 1/3 szklanki
  • jajko, 1 szt.
  • mąka tortowa, 2 i 1/4 szklanki
  • soda oczyszczona, 1 łyżeczka
  • cynamon, 1 łyżeczka
  • imbir, 1 łyżeczka

Wykonanie

  1. Do dużej miski wlewamy miód, nastanie dodajemy mąkę, masło, kakao, cukier puder, sodę i jajko.
  2. Wszystkie składniki zagniatamy (najlepiej ręką) do momentu kiedy uzyskamy jednolitą masę.
  3. Blat lub stolicę posypujemy lekko mąką.
  4. Oddzielamy kawałek ciasta i wałkujemy je na ok 5 mm placek.
  5. Wykrawamy ulubione wzory.
  6. Pierniki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odstępach.
  7. Wykładamy do nagrzanego do 180 st C piekarnika i pieczemy ok 10 min.
  8. Upieczone pierniczki wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia.

*jeśli dekorujemy lukrem (1 szklanka cukru pudru dokładnie wymieszana z 1 łyżką śmietany 18 %) to gorące, od razu po wyjęciu z piekarnika

Smacznego 😉

Dodaj komentarz