Paluchy Wiedźmy

Paluchy Wiedźmy
Paluchy Wiedźmy

Przerażająco, ohydnie, koszmarnie pyszne ciasteczka na Halloween 😉
Dzieci je uwielbiają… dorośli też się uśmiechają na ich widok 😀

Składniki

  • masło, zimne i posiekane, 225 g
  • cukier puder, 3/4 szklanki
  • jajko, 1 szt.
  • ekstrakt z wanilii, 1 łyżeczka (ew. aromat waniliowy, kilka kropli)
  • ekstrakt z migdałów, 1 łyżeczka (ew. aromat migdałowy, kilka kropli)
  • mąka pszenna, 2 i 2/3 szklanki
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • sól, 1 łyżeczka
  • migdały, 3/4 szklanki
  • dżem, dowolny czerwony

Wykonanie

  1. Wszystkie składniki na ciastka szybko posiekać i zagnieść.
  2. Z ciasta uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
  3. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, formować palce (powinny być trochę cieńsze od Waszych palców – w piekarniku urosną).
  4. Koniec każdego palucha smarujemy lekko dżemem i wciskamy obrany ze skórki migdał (zalewamy wrzątkiem na parę minut, skórka łatwiej zejdzie) przecięty na pół, tak żeby dżem wystawał wokół migdała.
  5. W czasie kiedy nagrzewamy piekarnik, chłodzimy ciasta w lodówce – nie tracą kształtu i nie rozlewają się na blaszce.
  6. Pieczemy około 10-12   minut w temperaturze 200 ºC.
  7. Wyjmujemy i studzimy na kratce.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego 😉

6 odpowiedzi do “Paluchy Wiedźmy”

Dodaj komentarz