Naleśniki z kapustą i pieczarkami w sosie grzybowym

Naleśniki z kapustą w sosie grzybowym
Naleśniki z kapustą w sosie grzybowym

Jedna z odsłon tradycyjnych naleśników. W okresie świątecznym świetnie sprawdzi się jako danie na Wigilijnym stole a na co dzień jako pyszne i syte danie obiadowe.

Składniki

Porcja dla 3-4 osób

Naleśniki:

  • mleko, 1 szklanka
  • woda, 1 szklanka
  • mąka, 1,5 szklanki
  • jajka, 2 szt.
  • sól, do smaku

Farsz:

  • kapusta kiszona, 50 dag
  • pieczarki, 30 dag
  • cebula, 1 szt.
  • sól, pieprz, do smaku
  • olej, do smażenia
  • + na sos grzybowy przepis tutaj (opcjonalnie sos grzybowym z torebki)

Wykonanie

  1. Mleko, wodę, mąkę, jajka i sól miksujemy i pieczemy naleśniki.
  2. Kiszoną kapustę płuczemy w wodzie, odciskamy i drobno siekamy.
  3. Umyte pieczarki drobno siekamy.
  4. Cebulę kroimy w kosteczkę.
  5. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy kapustę (ok. 10 min.)
  6. Pieczarki z cebulką podsmażamy na osobnej patelni  i dokładamy do kapusty, przyprawiamy solą i pieprzem i jeszcze chwilkę smażymy mieszając, do czasu aż odparuje woda.
  7. Przygotowany farsz nakładamy na naleśniki i zwijamy.
  8. Sos przygotowujemy wg tego przepisu (lub z torebki wg przepisu na opakowaniu).
  9. Gotowe naleśniki podgrzewam w piekarniku i polewam sosem.
Naleśniki z kapustą w sosie grzybowym
Naleśniki z kapustą w sosie grzybowym

Smacznego 😉

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.