Naleśniki z dżemem

Naleśniki z dżemem
Naleśniki z dżemem

Kiedy masz ochotę na coś słodkiego a w domu pustki, biegnij do kuchni po „wyjście awaryjne”- uwielbiane przez dzieci i dorosłych tradycyjne naleśniki z dżemem 😉

Składniki

  • mleko, 2 szklanki
  • mąka, 2 szklanki
  • jajka, 2 szt.
  • woda gazowana, 0,5 szklanki
  • cukier, 3 łyżki
  • cukier waniliowy, 1 op.
  • proszek do pieczenia, 0,5 łyżeczki
  • szczypta soli
  • olej, 1 łyżka do ciasta
  • dżem, ulubiony

Wykonanie

  1. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę.
  2. Rozgrzewamy patelnię do smażenia naleśników.
  3. Chochlą wlewamy porcję ciasta na patelnię. Smażymy po obu stronach do lekkiego zrumienienia.
  4. Usmażonego naleśnika wykładamy z patelni na talerz, w tym czasie smażymy kolejnego naleśnika. Smarujemy ulubionym dżemem i zawijamy w rulon.

Smacznego 😉 

6 odpowiedzi do “Naleśniki z dżemem”

Dodaj komentarz