Muffinki jajeczne

Muffinki jajeczne
Muffinki jajeczne

Jajeczna wersja muffinek to pomysł na szybkie, proste i pyszne śniadanko 😉

Składniki (na 4 muffinki)

  • jajka, 4 szt.
  • wędlina, jaką masz w lodówce (salami, szynka, boczek, kiełbasa, parówka itd.), po 1 plastrze
  • warzywa, jakie masz (szczypior, papryka świeża, pomidor suszony lub świeży, cukinia, szpinak itp.)
  • sól, pieprz, papryka czerwona ostra, oregano, czosnek.
  • ser mozzarella, tarty (lub inny), ok 2-3 łyżek
  • olej rzepakowy

Przygotowanie

  1. Jajka dobrze rozbełtać w misce. Przyprawić solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i oregano. Dodać tarty ser, szczypior i wymieszać.
  2. Wędliny i warzywa pokroić w drobną kostkę.
  3. Formę do muffinek lub kokilki do zapiekania wysmarować olejem.
  4. Pokrojoną wędlinę i warzywa wymieszać ze sobą i wyłożyć na dnie muffinek.
  5. Zalać przyprawionymi jajkami.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok 15-20 min.
  7. Propozycja podania z grzanką i keczupem.

Smacznego

2 odpowiedzi do “Muffinki jajeczne”

Dodaj komentarz