Mini hot dogi z ciasta francuskiego – szybka przekąska

Szybka, łatwa i tania przekąska karnawałowo imprezowa.  Nie daj się zaskoczyć niespodziewanym gościom 😉
Sprawdzona podczas wielu imprez. Lubiana przez dorosłych i dzieci.

Składniki

  • ciasto francuskie, 1 op.
  • parówki cienkie (ulubione), 6 szt.
  • keczup
  • jajko, 1 szt.
  • czarnuszka (opcjonalnie)

Wykonanie

  1. Ciasto francuskie rozwijamy.
  2. Układamy na nim wzdłuż, w odstępach parówki (w całości) i wycinamy nożem prostokąty wokół każdej parówki, żebyśmy mogli je swobodnie zawinąć w ciasto.
  3. Zdejmujemy parówki, każdy prostokąt ciasta smarujemy lekko keczupem, kładziemy na nim parówkę i dość ściśle zawijamy w rulon.
  4. Rulony kroimy na mniejsze części (wg uznania).
  5. Każdego hot doga smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką.
  6. Pieczemy ok 15-20 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C

Mini hot dogi smakują wyśmienicie na ciepło jak i na zimno.
Przed podaniem można je przekłuć wykałaczką, co ułatwia konsumpcję oraz podnosi walory wizualne tego prostego dania 😉

Mini hot dogi
Mini hot dogi

Smacznego!

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

 


Jedna odpowiedź do “Mini hot dogi z ciasta francuskiego – szybka przekąska”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.