Krupnik na sercach z kaszą jęczmienną

Sycąca, treściwa i aromatyczna zupa. Idealna na jesienne i zimowe obiady.
Poniżej propozycja przygotowania na wywarze z serduszek drobiowych.

Składniki
Porcja dla 4 os.

  • serca drobiowe, 500 g
  • kasza jęczmienna perłowa, 100 g
  • włoszczyzna świeża, 1 pęczek
  • natka pietruszki, 1 pęczek
  • lubczyk, 2-3 listki lub 1 łyżeczkę suszonego
  • liść laurowy, 2 szt.
  • ziele angielskie, 3-4 kulki
  • pieprz czarny, 5-6 kulek
  • sól i pieprz, do smaku
  • grzyby suszone, 1 szt. (opcjonalnie)

Wykonanie

  1. Do garnka wlewamy około 2 litrów wody, lekko solimy, dodajemy oczyszczone serca, liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka czarnego pieprzu, lubczyk, (opcjonalnie – namoczonego wcześniej grzybka) i gotujemy wywar (na wolnym ogniu ok. 25-30 minut).
  2. Następnie dodajemy umytą, obraną i pokrojoną w plasterki włoszczyznę. Po chwili dodajemy obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki i wsypujemy opłukaną w zimnej wodzie kaszę jęczmienną.
  3. Gotujemy ok 15-20 minut.
  4. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem.

*Każdą porcję na talerzu posypujemy pokrojoną natką pietruszki.

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.