Krewetki królewskie

krewetki królewskie, przepis
Krewetki królewskie

Ekskluzywne danie, które sprawdziło się podczas wielu spotkań biznesowych, ważnych uroczystości ale… przetestowane również wielokrotnie na romantycznych kolacjach we dwoje – działa 😉

Składniki

  • krewetki królewskie mrożone (używam Black Tiger), 500 g
  • czosnek, 5-6 ząbków
  • sól, do smaku
  • tabasco, 4-5 kropli
  • białe wytrawne wino, 2-3 łyżki
  • koperek, 0,5 pęczka
  • oliwa z oliwek, do smażenia
  • masło, 2 łyżki
  • bagietka czosnkowa, 1 szt.

Przygotowanie

  1. Krewetki rozmrozić – najlepiej sparzyć wrzątkiem.
  2. Czosnek kroimy w plasterki i delikatnie solimy, żeby puścił soki.
  3. Bagietkę czosnkową podgrzać wg opisu na opakowaniu lub zwykłą bagietkę smarujemy masłem z wyciśniętym czosnkiem i koperkiem i podpiekamy.
  4. Na mocno rozgrzanego woka lub patelnię wlewamy oliwę z oliwek.
  5. Wrzucamy krewetki i czosnek – uwaga, żeby nie spalić czosnku – zgorzknieje!
  6. Po kilku minutach podlewamy winem.
  7. Poddusić ok 5 min.
  8. Dodać masło – rozpuścić.
  9. Dodać tabasco.
  10. Doprawić solą.
  11. Na koniec dodać pokrojony koperek i wymieszać.
  12. Proponuję podać w naczyniu żaroodpornym, najlepiej na podgrzewaczu,  z pieczywem czosnkowym, sałatą z sosem winegret.

Bon appétit

Dodaj komentarz