Krem z dyni

Krem z dyni
Krem z dyni

Królowa jesieni w kolejnej odsłonie. Rozgrzewająca, zdrowa i smaczna zupa-krem.

Składniki

  • dynia, 1 kg
  • marchew, 1 szt.
  • cebula, 1 szt.
  • czosnek, 2 ząbki
  • bulion, 3 szklanki
  • olej rzepakowy, 2 łyżki
  • śmietana 18% do zup i sosów, 4 łyżki
  • gałka muszkatołowa, 0,5 łyżeczki
  • curry, 0,5 łyżeczki
  • pieprz cayenne lub chilli, 0,5 łyżeczki
  • imbir, 0,5 łyżeczki
  • sól i pieprz
  • pestki dyni do dekoracji

Wykonanie

  1. Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę.
  2. Marchew, cebulę i czosnek obieramy i również kroimy w kostkę.
  3. W garnku rozgrzewamy olej, przekładamy wszystkie składniki i smażymy mieszając ok 5 min.
  4. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem ok 30 min. Po tym czasie warzywa powinny być miękkie.
  5. Pod koniec gotowania wrzucamy przyprawy i dokładnie mieszamy.
  6. Całość blendujemy, aż uzyskamy konsystencję kremu.
  7. Próbujemy, ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  8. Do każdego talerza zupy dodajemy łyżeczkę śmietanę i dekorujemy pestkami dyni.

Smacznego 😉 

8 odpowiedzi do “Krem z dyni”

  1. Nie umiem się przekonać do dyni, chociaż tak naprawdę nie miałam jeszcze okazji jej spróbować. Nie wiem skąd ta niechęć, chyba najwyższy czas ją przełamać.

Dodaj komentarz