Kotlety z siekanej piersi kurczaka

Kotlety z siekanej piersi kurczaka
Kotlety z siekanej piersi kurczaka

Drobiowy mielony – owszem, ale jego wyjątkowość polega na pokrojeniu drobno piersi kurczaka, a nie tradycyjnym zmieleniu jej.  Przekonajcie się jak znacząca jest różnica w smaku 😉

Składniki

  • podwójna pierś kurczaka, 1 szt.
  • pieczarki, 4-5 szt startych na grubych oczkach
  • bułka czerstwa namoczona w mleku, 1 szt.
  • cebula, 1 szt.
  • czosnek, 1 ząbek
  • jajko, 1 szt.
  • natka pietruszki, garść pokrojonej
  • mix przypraw: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra lub chilli, majeranek – wymieszać po ok 1 łyżeczce każdej przyprawy (ewentualnie „Przyprawa do mięsa mielonego”)
  • olej rzepakowy, do smażenia
  • bułka tarta, do panierowania

Wykonanie

  1. Pierś kurczaka myjemy, suszymy i kroimy w drobnego kawałki.
  2. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, posypujemy lekko solą, żeby zmiękły.
  3. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy, czym dłużej, tym kotlety będą bardziej puszyste.
  4. Sprawdzamy, ewentualnie doprawiamy do smaku.
  5. Formujemy kotlety (jeśli masa się klei moczymy ręce w zimnej wodzie) i panierujemy w bułce tartej.
  6. Na patelni rozgrzewamy olej, wykładamy gotowe kotlety i smażymy na złoty kolor.
Kotlety z siekanej piersi kurczaka
Kotlety z siekanej piersi kurczaka

Smacznego 🙂 

4 odpowiedzi do “Kotlety z siekanej piersi kurczaka”

Dodaj komentarz