Klopsiki w sosie koperkowym

Łatwe w przygotowaniu, bardzo delikatne w smaku.

Składniki

  • mięso mielone, 500 g (u mnie drobiowe)
  • jajko, 1 szt.
  • cebula, 1 szt.
  • czosnek, 1 ząbek
  • bułka, 1 szt. (mała, czerstwa)
  • mleko, do namoczenia bułki
  • koperek, 1 pęczek
  • mąka, do zagęszczenia sosu
  • śmietanka 18% do sosów
  • sól i pieprz
  • majeranek
  • liść laurowy, 2 szt.
  • ziele angielskie, 2-3 ziarna
  • bulion, 1,5 l
     

Wykonanie

  1. Bułkę zalewamy mlekiem, aby nasiąkła (ok 15 min), następnie dobrze odciskamy na sicie.
  2. Mięso mielone wkładamy do miski.
  3. Cebulę kroimy w drobną w kostkę i lekko solimy, żeby zmiękła.
  4. Do mięsa dodajemy jajko, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, odciśniętą bułkę, pokrojoną cebulę i odrobinę pokrojonego koperku.
  5. Wszystko dokładnie wyrabiamy (najlepiej rękoma – im dłużej, tym klopsiki będą bardziej puszyste).
  6. Formujemy nieduże mięsne kulki (jeśli mięso klei się do rąk wystarczy je zwilżyć wodą) i wrzucamy do gotującego się bulionu. Gotujemy ok 10 min. na średnim ogniu.
  7. W kubku rozrabiamy wodę z mąką i śmietaną oraz szczyptą soli, do zagęszczenia sosu.
  8. Wyjmujemy klopsy z garnka i wlewamy do niego rozrobioną mąkę (gęstość sosu należy regulować dolewaną mąką).
  9. Do odpowiednio zagęszczonego sosu wrzucamy pokrojony koperek, liść laurowy, ziele angielskie i mieszamy.
  10. Z powrotem wrzucamy klopsy i gotujemy na małym ogniu ok. 20 min., od czas do czasu mieszając, żeby zredukować sos.

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


22 odpowiedzi do “Klopsiki w sosie koperkowym”

    1. Najpierw daję 100 ml wody + 3 łyżeczki mąki + 2 łyżeczki śmietanki, dobrze wymieszane. Zagotowuję, chwilę odparowuję i jest ok.

Skomentuj iMadzik Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.