Gulasz z indyka

Gulasz z indyka
Gulasz z indyka

Delikatne mięso indyka w sosie z dodatkiem warzyw i aromatycznych przypraw to idealny pomysł na obiad. Dobrze komponuje się z ziemniakami, kaszami czy ryżem.

Składniki

  • mięso gulaszowe z indyka, 500 g
  • pieczarki, 100 g
  • cebula, 1 szt.
  • czosnek, 1 ząbek
  • bulion, 1 l
  • papryka słodka, 0,5 łyżeczki
  • papryka ostra, 0,5 łyżeczki
  • majeranek, 1 łyżeczka
  • sól i pieprz
  • liść laurowy, 2 szt.
  • ziele angielskie, 3 kulki
  • pieprz, 4-5 kulek
  • mąka, do oprószenia mięsa
  • olej, do smażenia

Wykonanie

  1. Mięso myjemy i osuszamy.
  2. Wrzucamy do miski i dodajemy przyprawy.
  3. Przyprawione mięso oprószyć mąką i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Obsmażyć dosyć mocno.
  4. Dorzucamy pokrojoną cebulę, po chwili pokrojony w plasterki czosnek oraz pieczarki.
  5. Smażymy do czasu aż lekko odparuje woda z pieczarek, następnie polewamy bulionem.
  6. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i pieprz kulki.
  7. Gotujemy pod przykryciem do miękkości mięsa.
  8. Zdejmujemy pokrywkę, odparowujemy sos, ewentualnie zagęszczamy wodą z mąką.
  9. Przyprawiamy do smaku.

* obsmażone mięso gotowałam 20 min. w szybkowarze, na patelnię po smażeniu mięsa wrzuciłam cebulę, czosnek i pieczarki, następnie ugotowane mięso, dalej wg przepisu.

Gulasz z indyka
Gulasz z indyka

Dodaj komentarz