Frittata

Frittata
Frittata

Frittata to niezwykle proste i smaczne włoskie danie. Można ją przyrządzać i jeść na różne sposoby, na ciepło lub na zimno. Idealna na śniadanie.

Do przygotowania dobrej frittaty niezbędna jest patelnia z odpinaną rączką,  w której można zapiekać w piekarniku.

Podstawą frittaty są jajka, pozostałe składniki zależą wyłącznie od naszej wyobraźni 😉

Składniki

Porcja dla 2 osób 

  • jajka, 4 szt.
  • mleko, 2 łyżki
  • szynka (wędliny), 100 g
  • posiekany szczypiorek, 1 łyżka
  • szpinak świeży baby, 100 g
  • czosnek, 1 ząbek
  • oliwki czarne, 30 g
  • groszek zielony z puszki, 30 g
  • papryka czerwona, 30 g
  • ser feta, 60 g
  • ser mozzarella tarty, 1 łyżka
  • masło, 0,5 łyżki
  • papryka ostra w proszku, 0,5 łyżeczki
  • sól i pieprz

Wykonanie

  1. Piekarnik nagrzać do 180 st C
  2. Jajka z mlekiem roztrzepać w misce, doprawić solą i pieprzem, dodać pokrojony szczypior, oliwki, groszek i pokrojoną w kostkę wędlinę.
  3. Na małej patelni delikatnie podsmażyć na maśle drobno pokrojony czosnek, dodać szpinak i mieszając smażyć ok 2-3 min.
  4. Na patelni, której będziemy przygotować frittatę podsmażany pokrojoną paprykę,
  5. Następnie wlewamy masę jajeczną i smażymy na małym ogniu przez ok 2 min.
  6. Po tym m czasie wykładamy pokrojoną w drobną kostkę fetę, posypujemy mozzarellą i papryką w proszku.
  7. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 15-20 min. (w zależności od piekarnika).

Smacznego 😉

4 odpowiedzi do “Frittata”

Dodaj komentarz