Faworki czyli chrusty

Karnawał i Tłusty Czwartek to zgodnie z tradycją czas przygotowywania pączków i faworków.
Poniżej sprawdzony przepis na delikatne i kruche faworki zwane również chrustami.
Zaglądajcie, bo niebawem przepis na pyszne mini pączki 😉

Składniki

    • mąka, 2 szklanki (poj. 250 ml)
    • żółtka, 4 szt.
    •  jajko (całe), 1 szt.
    • śmietana 18%, 100 g
    • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
    • spirytus, 1 łyżka
    • cukier puder, do posypania
    • olej lub smalec, do głębokiego smażenia

Wykonanie

  1. Do miski wrzucamy mąkę, jajka, śmietanę, proszek do pieczenia i wyrabiamy ciasto.
  2. Pod koniec dodajemy spirytus i jeszcze chwilkę zagniatamy.
  3. W garnku rozgrzewamy olej lub smalec.
  4. Gotowe ciasto wykładamy na blat i „bijemy” (mocno uderzamy) wałkiem do ciasta, żeby je porządnie napowietrzyć. Kilka razy mocno uderzamy w ciasto, następnie zwijamy je na pół, formując kulkę i znowu uderzamy, czynność powtarzamy kilka razy.
  5. Odrywamy nieduże kawałki ciasta, na posypanym mąką blacie wałkujemy je na cienkie placki i wycinamy prostokąty (u mnie ok 8-9 cm/2 cm).
  6. W każdym prostokącie robimy na środku ok 4-5 cm rozcięcie nożem i jeden z boków wywijamy przez środek rozcięcia.
  7. Tak przygotowane faworki wrzucamy na rozgrzany, głęboki olej i smażymy na złoty kolor z obu stron (2-3 min).
  8. Następnie odsączamy z tłuszczu wykładając na talerze wyłożone ręcznikiem papierowym.
  9. Jeszcze ciepłe faworki posypujemy obficie cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Jedna odpowiedź do “Faworki czyli chrusty”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.