Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku
Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku to bardzo treściwe, jednogarnkowe danie.  Poniżej sprawdzony przepis na pyszny jesienny obiad. Najlepiej smakuje ze zwykłą bułką z masłem 🙂

Składniki

  • fasola Jaś Karłowy, 500 g
  • żeberka wędzone, ok 1 kg
  • kiełbasa śląska, ok 500 g
  • ziele angielskie, 5 kulek
  • liść laurowy, 3 szt.
  • sól i pieprz
  • magi
  • koncentrat pomidorowy, 200 g
  • keczup pikantny, 1 łyżka
  • majeranek, 1 garść

Wykonanie

  1. Fasolę płuczemy, przekładamy do dużej miski (fasola zwiększy swoją objętość) i zalewamy zimną wodą na noc (wody 2 razy więcej niż fasoli). Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Zostawiamy na całą noc.
  2. W dniu gotowania żeberka dzielimy na mniejsze części i wrzucamy do dużego garnka z fasolą i wodą z przyprawami, w której się moczyła.
  3. Dolewamy wody żeby przykryła całość.
  4. Gotujemy do miękkości fasoli (dobrze żeby żeberka się lekko rozgotowaly).
  5. Kiełbasę kroimy w półksiężycyce i dość mocno podsmażamy na patelni.
  6. Miękkie żeberka wyjmujemy z garnka i dodajemy do niego podsmażoną kiełbasę.
  7. Z żeberek obskubujemy mięso i wrzucamy do garnka.
  8. Dodajemy przecier pomidorowy i keczup.
  9. Doprawiamy solą, pieprzem i magi do smaku.
  10. Na koniec dodajemy roztarty w dłoniach majeranek. Dobrze mieszamy i gotowe.
Fasolka po bretońsku
Fasolka po bretońsku

Smacznego 🙂

2 odpowiedzi do “Fasolka po bretońsku”

Dodaj komentarz