Dynia to warzywo, które ma wiele zastosowań w kuchni, m.in. w zupach, sałatkach, ciastach czy przetworach.
Posiada wiele cennych minerałów i witamin takich jak: witamina A, B1, B2, B3, C, beta-karoten, wapń, potas, magnez, fosfor i żelazo, mangan, selen i cynk.
Składniki
- dynia, 500 g
- gorczyca biała, po 1 łyżeczce na słoik
- goździki, po 5 szt. na słoik
na zalewę:
- woda, 625 ml (2,5 szklanki)
- ocet 10%, 150 ml
- cukier, 0,5 szklanki
- sól, 1 łyżka
Wykonanie
- Dynię obieramy i kroimy o kostkę. Układamy w słoikach.
- Do każdego słoika wsypujemy gorczycę i goździki.
- Gotujemy zalewę i gorącą zalewamy dynię.
- Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy.
- Ustawiamy słoiki na blaszce do pieczenia wyłożonej ścierką kuchenną, tak żeby się nie dotykały.
- Ciepłe słoiki wstawiamy do nagrzanego do 110 st. piekarnika na 30 min.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉
Mniam! Idealne na jesień:)
Dynia jest zdecydowanie królową jesieni 🙂
Mniam to musi byc pyszne 🙂
Polecam, jesienne smaki