Dynia w słodko-kwaśnej zalewie

Dynia w słodko-kwaśnej zalewie
Dynia w słodko-kwaśnej zalewie

Dynia to warzywo, które ma wiele zastosowań w kuchni, m.in. w zupach, sałatkach, ciastach czy przetworach.

Posiada wiele cennych minerałów i witamin takich jak: witamina A, B1, B2, B3, C, beta-karoten, wapń, potas, magnez, fosfor i żelazo, mangan, selen i cynk.

Składniki

  • dynia, 500 g
  • gorczyca biała, po 1 łyżeczce na słoik
  • goździki, po 5 szt. na słoik

na zalewę:

  • woda, 625 ml (2,5 szklanki)
  • ocet 10%, 150 ml
  • cukier, 0,5 szklanki
  • sól, 1 łyżka

Wykonanie

  1. Dynię obieramy i kroimy o kostkę. Układamy w słoikach.
  2. Do każdego słoika wsypujemy gorczycę i goździki.
  3. Gotujemy zalewę i gorącą zalewamy dynię. 
  4. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy.
  5. Ustawiamy słoiki na blaszce do pieczenia wyłożonej ścierką kuchenną, tak żeby się nie dotykały.
  6. Ciepłe słoiki do nagrzanego do 110 st. piekarnika na 30 min.

 

Smacznego 🙂 

4 odpowiedzi do “Dynia w słodko-kwaśnej zalewie”

Dodaj komentarz