Cytrynowy sos do ryb

Sos, który pasuje do wielu gatunków ryb. Idealny do ryb smażonych, gotowanych, przygotowywanych na parze, pieczonych, jak i serwowanych na zimno. Cytryna to nieodzowny element każdego dania rybnego, który podkreśla jego smak, stąd pomysł na sos z nią w roli głównej.

Składniki

  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • koperek, 1 pęczek
  • czosnek, 1 ząbek
  • jogurt naturalny, 150 g
  • musztarda stołowa, 2 łyżeczki
  • cukier brązowy, 2 łyżeczki
  • oliwa z oliwek, 1 łyżka
  • sól i pieprz, do smaku

Wykonanie

  1. Cytrynę parzymy wrzątkiem, osuszamy, ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok.
  2. Do miski dodajemy jogurt naturalny, musztardę, sok i skórkę cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier i oliwę z oliwek.
  3. Wszystkie składniki blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Koperek drobno siekamy i dodajemy do sosu.
  5. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
  6. Wszystko dokładnie mieszamy.
  7. Sos wstawiamy do lodówki dla delikatnego zgęstnienia i schłodzenia.

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


2 odpowiedzi do “Cytrynowy sos do ryb”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.