Ciasto z połówkami jabłek

Ciasto z polówkami jabłek
Ciasto z polówkami jabłek

Hit tegorocznej jesieni!
Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu, wyśmienicie smakuje i pięknie się prezentuje.

Składniki

ciasto

  • mąka, 2,5 szklanki
  • masło lub margaryna, 1 kostka (250 g)
  • cukier puder, 2 łyżki
  • cukier waniliowy, 2 łyżki
  • proszek do pieczenia, 2 płaskie łyżeczki
  • cynamon, 2 łyżki
  • jajko, 1 szt.
  • serek homogenizowany waniliowy, 150 g
  • jabłka średniej wielkości, 8 szt.

lukier

  • śmietana 18%, 1 łyżka
  • cukier puder, 1 szklanka

Wykonanie

  1. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia.
  3. Dodać jajko, masło oraz serek waniliowy. Zagnieść elastyczne ciasto.
  4. Następnie ciasto podzielić na dwie równe części.
  5. Jedną częścią ciasta wylepić dno dużej blachy (36×25).
  6. Jabłka obrać ze skórki, przekroić na połówki i wydrążyć gniazda nasienne. Połówki jabłek ułożyć na cieście wgłębieniem do dołu i posypać cynamonem.
  7. Drugą część ciasta podsypać mąką i rozwałkować. Następnie  przykryć nią jabłka.
  8. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 40 minut, funkcja góra-dół, do czasu  kiedy się zarumieni.
  9. Pod koniec pieczenia przygotowujemy lukier.
  10. Łyżkę śmietany i szklankę cukru pudru dokładnie wymieszać aby nie było grudek.
  11. Lukier rozsmarować na gorącym upieczonym już cieście i zostawić do całkowitego wystudzenia.
Ciasto z polówkami jabłek
Ciasto z polówkami jabłek

Smacznego 😉

Dodaj komentarz