Biała kiełbasa zasmażana z cebulką

Proste, smaczne, swojskie jedzenie – tak w kilku słowach można określić to danie. Dzięki połączeniu tradycyjnych smaków idealne jako danie obiadowe lub imprezowe. Myślę, że szczególnie Panom przypadnie do gustu 🙂

Składniki
Porcja dla 2-3 os.

  • kiełbasa biała surowa, 4-5 szt.
  • cebula biała, 2 szt.
  • cebula czerwona, 2 szt.
  • czosnek, 4 ząbki
  • majeranek, 1-2 łyżeczki
  • sól i pieprz, do smaku
  • olej, do smażenia
  • białe wytrawne wino, 2 łyżki
  • liść laurowy, 3 szt.
  • ziele angielskie, 3-4 kulki

Wykonanie

  1. Białą kiełbasę wrzucamy do lekko osolonego wrzątku z liściem laurowym i zielem angielskim. Parzymy ok 10 min. Studzimy i kroimy w większe kawałki.
  2. Cebule kroimy w grube pióra. Wrzucamy do miski z czosnkiem (każdy ząbek przekrawamy na pół).
  3. Lekko posypujemy solą i odstawiamy na chwilkę, żeby puściły soki.
  4. Następnie podsmażamy i dodajemy pokrojoną białą kiełbasę.
  5. Kiełbasę z cebulką przyprawiamy majerankiem, sola i pieprzem oraz podlewamy winem.
  6. Chwilę razem smażymy do lekkiego odparowania wina.

Propozycja podania: z pieczywem i kiszonym ogórkiem 😉

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.