Babka z pomarańczową nutą

Babka z pomarańczową nutą
Babka z pomarańczową nutą

Przepyszna babka, której przygotowanie zajmuje mało czasu, mało pracy, a efekt jest imponujący. Ciasto jest puszyste i lekko wilgotne.
Doskonale zaprezentuje się na świątecznym stole.

Składniki

na ciasto

  • jajka, 4 szt.
  • cukier drobny, 1 szkl.
  • mąka tortowa, 2 szkl.
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • cukier waniliowy, 1 op.
  • mleko, 1/2 szkl.
  • olej, 1/2 szkl.
  • pomarańcza, 1 szt. (starta skórka + wyciśnięty sok)na lukier
  • cukier puder, 1 szklanka
  • śmietana 18%, 1 łyżka

Wykonanie

  1. Jajka z cukrem i cukrem pudrem ucieramy na puszystą masę (ok 10 min. na najwyższych obrotach miksera).
  2. Następnie dodajemy mleko, olej, sok i startą skórkę pomarańczową.
  3. Chwilę razem miksujemy i pod koniec stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
  4. Krótko mieszamy do połączenia składników.
  5. Foremkę do babki (ok 22 cm) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
  6. Gotową masę wylewamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. C (góra-dół) przez ok 20 min., po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 st. C i pieczemy kolejne 25 min – do suchego patyczka.
  7. Przygotowujemy lukier wg tego przepisu

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.