Marchewkowo-groszkowa potrawka z kurczaka

Lekkie, delikatne w smaku danie, które przygotujecie szybko i łatwo.
Delikatny, soczysty kurczak w kremowym sosie z dodatkiem marchewki i groszku to idealny pomysł na pyszny obiad.

Składniki
Porcja dla 2-3 osób

  • pierś kurczaka, 1 podwójna
  • mrożonka – marchewka z groszkiem, 450-500 g
  • bulion, 0,5 l
  • masło, 2 łyżki
  • mąka, 2 łyżeczki
  • śmietana 18%, 250 ml
  • sól i pieprz, do smaku

Wykonanie

  1. Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w większą kostkę.
  2. Przekładamy do miski i przyprawiamy solą i pieprzem ze wszystkich stron.
  3. Na rozgrzane w głębokiej patelni masło wrzucamy pokrojonego kurczaka i smażymy na niedużym ogniu, często mieszając, do momentu kiedy zmieni kolor na jasny – nie rumienimy mięsa.
  4. Następnie wlewamy gorący bulion i wrzucamy zamrożoną marchewkę z  groszkiem. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu do momentu aż groszek zmięknie (ok. 10 minut).
  5. Do śmietany dodajemy mąkę, szczyptę soli i dokładnie mieszamy.
    Dodajemy 5 łyżek gorącego sosu i dokładnie mieszamy. Dolewamy do potrawki, mieszamy i gotujemy chwilkę na małym ogniu.
  6. Na koniec próbujemy i ew. doprawiamy solą i pieprzem.

Propozycja podania: z ryżem lub ziemniaczanym purée

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.