Gołąbki w kapuście włoskiej z szybkowaru

Tradycyjne gołąbki z mięsem mielonym i ryżem w kapuście z sosem pomidorowym to przysmak wielu z nas. Poniżej proponuję delikatniejszą i szybszą wersję tego pysznego dania.

Składniki

Porcja dla 3-4 os. 

  • mięso mielone, 500 g (u mnie z szynki)
  • kapusta włoska, 1 główka
  • cebula, 2 szt.
  • czosnek, 2 ząbki
  • ryż, 1 torebka (ok 100 g)
  • bulion, 1,5 l
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka
  • olej, do smażenia
  • sos pomidorowy wg przepisu TUTAJ

Wykonanie

  1. W duzym garnku gotujemy osoloną wodę i wkładamy kapustę.
  2. Kiedy liście lekko zmiękną ściągamy je po kolei i ścinamy z każdego „nerw”. Brzydkie liście odkładamy do wyłożenia dna garnka.
  3. Ryż gotujemy al dente wg.  opisu na opakowaniu.
  4. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju.
  5. Do miski wsypujemy ugotowany, przestudzony ryż, podsmażoną cebulkę, surowe mięso mielone oraz przyprawy (sól, pieprz, paprykę i majeranek). Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  6. Tak przygotowany farsz wykładamy na liście kapusty i dokładnie zwijamy (najpierw boki, następnie zwijamy w rulon).
  7. Dno szybkowaru wykładamy odłożonymi liśćmi kapusty i układamy gołąbki ciasno obok siebie, warstwowo.
  8. Całość zalewamy bulionem (max. 2/3 wysokości garnka) i zamykamy.
  9. Kiedy szybkowar uzyska ciśnienie robocze – odliczamy 10 min., po których gołąbki będą gotowe.

Propozycja podania: gołąbki podajemy z sosem pomidorowym, z ziemniakami lub pieczywem.

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.